Biologische landbouw

Biologische landbouw

Nepal bestaat voor 85 % uit bergen en 15 % uit laagvlakte ofwel de Terai, de graanschuur van Nepal. 85 % van de Nepalese bevolking werkt in de agrarische sector.. De boeren in de bergen verbouwen voornamelijk voor eigen gebruik. Gebruik van insecticiden in deze dorpen is zeldzaam maar neemt steeds meer toe. Op de laagvlakte daarentegen is het gebruik van deze middelen algemeen gangbaar. Kennis over de negatieve gevolgen van pesticiden voor mens en natuur ontbreekt. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de laatste jaren zo enorm toegenomen dat er een sterke achteruitgang is geconstateerd van insecten, waaronder bijen, en van vogels. Zo is het aantal gieren gehalveerd. De situatie is zorgwekkend. Hoge blootstelling aan pesticide geeft geboorteafwijkingen bij zowel mens als dier. Vandaar dat Stichting Tamsarya in januari 2018 is gestart met voorlichtingsprogramma’s over biologische landbouw. Op de Kumarischool worden alleen nog biologische groenten gekweekt.

Doelgroepen:

  • Kleine boeren van zowel de laagvlakte als van de bergdorpen.
  • Vertegenwoordigers van boeren- en boerinnenbonden.
  • Huisvrouwen en met name de voorzitsters van de vrouwenverenigingen.
  • Leerlingen van de Kumari-school

Inhoud theoretische deel en praktische deel lees verder

Tussen 2018 en 2020 kregen totaal 920 boeren en boerinnen een training. Zij geven hun opgedane kennis door aan andere boeren en boerinnen binnen hun dorpsgemeenschap. Dat betekent in de praktijk dat zij minstens 3500 anderen konden bereiken.

In 2021 staan er dertien andere trainingen gepland en ook twaalf voorlichtingsprogramma’s voor leerlingen van hogeschool.

Een interview met een van de boerinnen

‘Ik heet Debaka Gautam, ben 40 jaar oud en woon in Koliya. Ik volg niet alleen de cursussen, maar probeer ook andere boeren en boerinnen te overtuigen van de noodzaak, vooral voor onze eigen gezondheid. Toen ik een poos geleden met mijn producten naar de markt ging, was ik teleurgesteld omdat niemand ze wilde kopen. Mijn groenten zijn kleiner en ik kon niemand uitleggen dat het biologisch is en wat dat betekent. Ik nam alles weer mee naar huis en was zo teleurgesteld  dat ik het aan het vee heb gegeven. Maar ik dacht: ik moet het niet opgeven. Nu produceer ik alleen nog voor ons gezin en ga niet meer naar de markt voor de verkoop. We moeten ons kostbare leven en dat van anderen beschermen, daarom is biologische landbouw noodzakelijk. Ik hou van mijn boerenleven, omdat het zo fijn is om voor de dieren te zorgen en op het land te werken. Bezig zijn maakt mij blij. Ik zal altijd doorgaan met biologische landbouw en altijd doorgaan om de kennis aan anderen door te geven.’

DSC_0905
Voormalig kippenhok omgebouwd tot leslokaal
previous arrow
next arrow