Nieuws

2 mei 2024
De bouw van nieuwe slaapzalen, douches en wc’s.

Eindelijk na 8 maanden van oponthoud is de bouw in volle gang. Door de hevige regenbuien, die maar liefst 6 maanden duurden, was het land te nat en modderig om te bouwen. Toen het eenmaal droog was besloot de ‘burgemeester’ van Hasoura onverwachts om alle wegen tegelijk te asfalteren en dat betekende dat alle wegen meer dan 2 maanden werden afgesloten.

Maar nu acht maanden later wordt er van ’s ochtends vroeg tot ’s middags vijf uur onder zeer primitieve omstandigheden op slippers en zonder werkkleding 7 dagen per week héél hard gewerkt. De contouren van het gebouw worden zichtbaar.

Het is praktisch zeker dat de bouw voor het eind 2024 gereed komt.

Bouw nieuwe slaapzalen en douche
Bouw nieuwe slaapzalen en douche

Succesvol gyno-camp in district Nawalpur van 7-14 april 2024

In samenwerking met Stichting Vrouwen voor Vrouwen, de lokale overheid en Kumari Trust werd er in vijf bergdorpen ( Dedgau, Mithukaram, Naram, Bobok, Rakuwa) in het district Nawalpur voor het eerst een zeer succesvol Gynocamp georganiseerd met als doel:

1. Behandelen en geven van voorlichting aan vrouwen over prolaps en andere vrouw gerelateerde pathologische klachten zoals incontinentie en menstruatiestoornissen.

2. Vroedvrouwen, gezondheidswerkers, verpleegkundigen trainen door naast de theoretische kennis praktische ervaringen op te doen onder begeleiding van zeer ervaren Nederlandse gynaecologen. Totaal werden 18 vroedvrouwen getraind, van wie vijf vroedvrouwen zijn opgeleid door onze lokale partner Kumari-Trust. De twee verpleegkundigen Maina en Mamata, die al eerder meededen met een kamp mogen behalve vrouwen screenen nu ook zelf trainingen geven.

Tijdens dit kamp werden maar liefst 114 vrouwen geholpen, dan wel behandeld.

De grote meerwaarde van dit kamp is dat 17 getrainde vroedvrouwen met hun behaalde een diploma nu hun theoretische en praktische kennis kunnen toepassen op de locaties waar zij werkzaam zijn. Nog steeds lijden veel Nepalese vrouwen onnodig aan aandoeningen die verholpen kunnen worden. En nog steeds is de sterfte onder zwangere vrouwen en vrouwen die moeten bevallen groot.

de 5 vroedvrouwen en 2 verpleegkundigen
De vijf vroedvrouwen en twee verpleegkundigen
14 februari 2024
Deze mededeling is bestemd voor de donateurs van Stichting Tamsarya.
Momenteel ontvangt Stichting Tamsarya dagelijks berichten van onze donateurs die een email bericht van de voorzitter van Stichting Nepal, de heer De Best, ontvangen met het verzoek geld te doneren. U heeft van Stichting Tamsarya in 2023 een bericht ontvangen met uitleg waarom de fusie met Stichting Nepal niet is door gegaan. Wij hebben heer De Best verzocht om het adressenbestand  ‘eigendom’ van Stichting Tamsarya te verwijderen. We betwijfelen nu of hij dat daadwerkelijk heeft gedaan, aangezien we dagelijks meldingen ontvangen van onze donateurs dat de heer De Best de donateurs van Stichting Tamsarya per mail benadert met het verzoek geld te doneren.
Wat kunt u doen?
  • De mail van de heer De Best naar ons doorsturen.
  • Wij adviseren u zijn mailadres te rapporteren als spam en te blokkeren.
  • U kunt zijn bericht verder negeren.

Trees van Rijsewijk

 

Gezondheidskampen

Jaarlijks worden er 10 gezondheidskampen georganiseerd.

 

Gezondheidscentrum met Kraamkliniek in Bobok

Het gezondheidscentrum met kraamkliniek in Bobok is in februari 2023 door de burgemeester van Bobok officieel geopend. De vroedvrouw Damanti Aslami, afkomstig uit een heel arme familie en opgeleid met financiële steun van Stichting Tamsarya, werkt nu in haar geboortedorp Bobok als vroedvrouw in deze nieuwe kliniek.

November 2022

Noodhulp

Anderhalf jaar geleden raakten bijna 100 bewoners van een bergdorp hun huis, bezittingen, vee en land kwijt door een landverschuiving. Alles verdween in de kolkende rivier. Ze kregen een voorlopige plek toegewezen aan de rand van het bos in afwachting van……. een ongewisse toekomst. Iedere familie zoekt dagelijks naar werk om in levensonderhoud te voorzien. Tot op heden heeft de overheid niets ondernomen, behalve het beschikbaar stellen van tenten, die zijn overgebleven van de aardbevingen in 2015. Toen we dit kamp bezochten en zagen hoe de bewoners onder zeer erbarmelijke omstandigheden moeten overleven, heeft Hans Smets meteen actie ondernomen en elke familie een bedrag van 3000 Nepalese roepies (ongeveer € 28,-) overhandigd. Later hebben we een volle  auto met kleding, rijst en mosterdolie gebracht. De mensen zijn ontzettend blij en dankbaar dat zij door Stichting Tamsarya worden gezien en gehoord!

April 2022

Oprichting van twee naaicoöperaties

In april werden er twee naaicoöperaties opgericht. Totaal werden 64 vrouwen opgeleid tot erkend naaister. Uit de interviews met de vrouwen kwam naar voren dat zij zich geen naaimachine kunnen veroorloven. In maart konden we hun tweede droom realiseren en doneerden we alle vrouwen een naaimachine. Wat tevens de realisatie van een derde den vierde droom betekent, namelijk onafhankelijk worden, en zelf geld verdienen.

Februari 2022

Groot oogheelkundekamp in februari

Succesvol oogheelkundekamp

Twee keer werd het oogheelkundekamp wegens corona uitgesteld.
Maar eindelijk kon het kamp in februari 2022 doorgang vinden!
Het werd een succesvol kamp!

In zes bergdorpen Naram, Mithukaram, Rakuwa en Rahudi kregen de bewoners voor het
eerst in hun leven de mogelijkheid om hun ogen te laten nakijken en alle mensen met staar
werden ter plekke geopereerd. Bewoners met ooginfecties kregen zalf en anderen een bril.
Voor velen was het een openbaring dat ze weer goed konden zien.
Er kwamen totaal 503 mensen naar het kamp. Van hen werden 43 mensen aan staar
geopereerd en ruim 130 mensen kregen oogzalf voor ooginfecties of een bril.
De totale kosten voor dit kamp waren € 2.500. Gemiddeld is dat € 5,- per patiënt.

 

Watervoorzieningen in Namjakot

In het afgelegen bergdorp Namjakot kregen alle bewoners een watervoorziening vlak bij hun huis. Voorheen moesten ze ruim een uur lopen om water bij de bron te halen.

Overstroming en renovatie

Het herstel is voltooid!

Juli 2021 Ernstige overstromingen bij de Kumari-school

Begin juli veranderde de altijd kalme rivier achter de Kumari-school in een woeste stroom. Kleding, boeken, beddengoed, oogsten en de omheining werden met het water en modder meegesleurd. Hieronder kunt u in een filmpje zien wat er gebeurde.

Voortgang bouw gezondheidscentrum en bevallingskliniek in het bergdorp Bobok
Nu de wegen weer toegankelijk zijn is ook de bouw weer opgepakt en men werkt zó hard, dat naar alle waarschijnlijk eind 2021 het centrum de deuren kan openen voor 25.000 mensen

De Kumari-school.
Vanaf 28 november zijn alle scholen, na 9 maanden dicht te zijn geweest, weer geopend. Dat betekent dat ook de kinderen van de Kumari-school weer terug kunnen komen. Binnenkort worden er ook 20 nieuwe kinderen aangenomen.

Wilt u een kind sponsoren?

Voor € 300,- per jaar of € 25,- per maand krijgt een kind: onderwijs, eten, onderdak, kleding en medische hulp.

September 2020: van maart t/m 30 augustus verblijven gemiddeld 142 patiënten in het Kumari-ziekenhuis. Op de boerderij bij de Kumari-school verblijven gemiddeld 34 patiënten per dag.

April 2020:  Ook de projecten van Stichting Tamsarya ondervinden de gevolgen van de crisis. De meeste projecten liggen stil. Het gezondheidscentrum blijft open. Het Kumari-ziekenhuis en een deel van de boerderij zijn ingericht voor opvang van patiënten. De kinderen van de Kumari-school zijn allemaal naar huis of bij familie ondergebracht op enkele kinderen na, die nergens naartoe kunnen. De groenten die verbouwd wordt op de Kumari-school wordt uitgedeeld aan de arme mensen.

 

 

Januari 2020: De bouw van het gezondheidscentrum met kraamkliniek is begonnen.

Alle dorpsbewoners helpen mee met de bouw.

Bekijk het project: klik hier.

September 2019: de bouw van twee nieuwe scholen is gereed.

 

 

Naai-atelier

September 2019: nu ook een naai-opleiding in de school voor analfabete vrouwen in Dhanda

 

Biologische landbouw

September 2019:  de biologische landbouw is een groot succes! Inmiddels hebben honderden boeren en boerinnen de cursus gevolgd

Zie hier meer over biologische landbouw.

Oogheelkundekampen zeer succesvol !

In mei 2019 werd er in de bergdorpen (Bobok, Nagardada and Bhadauri) weer een succesvol oogheelkunde kamp georganiseerd. Er kwamen 452 mensen en 52 van hen werden diezelfde dag nog geopereerd voor € 10,- per persoon.

 

In januari 2019 kwamen er 2140 mensen naar een oogheelkunde kamp. In één week tijd werden 243 mensen aan staar geopereerd. De overige bijna 200 patiënten werden kort daarna behandeld.

In het najaar 2019 zullen er weer drie oogkampen georganiseerd. Het Barathpur oogziekenhuis ontving een donatie en heeft onze stichting benaderd om samen met het ziekenhuis oogkampen te organiseren. Dit betekent dat wij met deze donatie honderden mensen voor slechts € 10, – pp aan staar kunnen opereren. Met een donatie van € 100,- geeft u aan tien mensen het zicht terug.

Bekijk het project: klik hier

 

 

Twee nieuwe succesvolle projecten in 2018            

Naaiatelier voor arme meisjes en vrouwen.

Bekijk het project hier.

Biologische landbouw

Bekijk het project hier.

Acht nieuwe videofilmpjes

Documentairemaakster Eveline van Dijck maakte 8 nieuwe filmpjes in 2018.

U kunt ze hier bekijken.

In de bergdorpen Kirtipur en Namjakot werden 110 families zwaar getroffen door de aardbevingen in het jaar 2015. De overheid liet hen in de steek. Van de 75 districten kwamen slechts 14 in aanmerking voor financiële hulp bij de wederopbouw. Omdat de overheid het liet afweten in Kirtipur en Namjakot is Stichting Tamsarya in 2017 begonnen met de wederopbouw en in mei 2018 konden de meeste families hun nieuwe woning betrekken. 3 jaar hadden zij in een noodwoning geleefd.

Voor een bedrag van € 2000,- konden we de bouw van een nieuwe woning realiseren, mede dankzij de samenhorigheid en inspanningen van de families zelf bij deze wederopbouw. De dorpsbewoners zijn alle donateurs zeer dankbaar. ‘We zullen als het laatste huis is gebouwd een hele nacht in vreugde dansen!’: zei een vrouw die 3 jaar met 4 familieleden in een hutje van golfplaat had gewoond.

Op weg naar Kirtipur

 

Wederopbouw begonnen!

 

Klik op de foto om te vergroten

 

De Kumari-school

In mei 2018 werden er 23 nieuwe kinderen op de Kumari-school aan genomen.

Arme Nepalezen krijgen nieuw zicht!

Op 13 juni 2017 bezochten 406 mensen op één dag een oogkamp. Een dag later werden 42 van hen geopereerd en kregen hun terug. Kosten per persoon € 25,-

Begin februari 2017 kwamen 349 mensen met oogklachten naar het Kumari-gezondheidscentrum. 49 van hen werden een dag na de screening al geopereerd.
Begin februari 2017 kwamen 349 mensen met oogklachten naar het Kumari-gezondheidscentrum. 49 van hen werden een dag na de screening al geopereerd.

 

Surya, werkte op 6 jarige leeftijd als landslaaf voor de grootgrondbezitters Op 22 november 2016 ontving hij zijn diploma voor arts en is nu als dokter werkzaam in het gezondheidscentrum.
Surya, werkte op 6 jarige leeftijd als landslaaf voor de grootgrondbezitters Op 22 november 2016 ontving hij zijn diploma voor arts en is nu als dokter werkzaam in het gezondheidscentrum.

Vroedvrouwen

Sinds 2008 werden er 400 arme meisjes opgeleid tot vroedvrouw. Dit jaar zal een overzicht gemaakt worden van alle 400 vroedvrouwen.  Waar zijn zij terecht gekomen en welke verantwoordelijkheden hebben zij?

Aardbevingen

Bericht 16 december 2016
Het Nepalese bestuur bracht vele malen een bezoek aan ‘National Reconstruction Authority’
Maar tot op heden geven ze geen duidelijke antwoorden. Slechts 14 van 75 districten komen in aanmerking voor hulp. De districten waar wij werken staan niet op de lijst.
Het laatste bezoek van het bestuur was begin december. Nog steeds wonen de mensen in noodwoningen en koeienstallen. De overheid is en blijft afwezig.
Kortom: wij gaan beginnen met de wederopbouw, zonder overheid, want we mogen deze mensen die al 18 maanden wachten op hulp niet langer in de steek laten.

Bericht 23 februari 2016
Stichting Tamsarya heeft een totaal bedrag van € 55.340,- opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving.
In het jaar 2015 ontving de stichting € 23.000
In het jaar 2016 ontving de stichting € 32.340

Bericht 9 september 2016
Het is nu 14 maanden geleden en nog steeds is er geen opbouwbeleid en geen toestemming om met de wederopbouw te beginnen. WHAT TO DO? Ons Nepalese bestuur is al vele malen op bezoek geweest bij de ‘National Reconstruction Authority’ van de overheid. Maar ze geven geen duidelijke antwoorden. Ook een bezoek aan het districtshoofd (lees provincie) leverde niks op. Het districtshoofd vertelde eerst dat hij geen opdracht had gekregen van de nationale overheid in Kathmandu, maar toen ons bestuur weg ging liet hij weten dat ze wel medeverantwoordelijk zijn voor de wederopbouw en hier en daar al wel wat gedaan hadden. Vervolgens kwam hij met de mededeling dat er slechts 14 van de 75 districten in aanmerking komen voor hulp en het district waar onze projecten liggen staat niet op die lijst. Maar toch mogen we nog niet beginnen met de wederopbouw. En verder kon het districtshoofd ook geen informatie geven.
Wij gaan ervan uit dat we met of zonder toestemming nog dit jaar beginnen met de wederopbouw. Er is een einde aan geduld.

Het deert de overheid kennelijk niet dat er nog steeds in heel Nepal mensen in tenten wonen, een in koeienstal of onder golfplaten. Graag wil ik aan u mededelen dat wij onze beloftes waar zullen maken en dat uw giften linksom of rechtsom ten goede zullen komen aan de slachtoffers van de aardbevingen én van deze lakse overheid.
Oogkliniek
Bij de tweede aardbeving werden diverse gebouwen ‘geraakt’.
De oogkliniek vertoonde zoveel scheuren dat we deze hebben moeten ontruimen en sluiten. Indien de financiële middelen het in de toekomst toelaten zullen we een nieuwe oogkliniek bouwen op het terrein van het ziekenhuis. Met de inkomsten van de oogkliniek konden we oogkampen organiseren en dat ligt nu ook stil. We zijn in overleg hoe we dit programma kunnen voortzetten.

In samenspraak met de dorpsbewoners zal Stichting Tamsarya mede zorgdragen voor het herstellen van de huizen. De verwachting is dat de wederopbouw minstens een half jaar zal gaan duren. Alle giften en ook de resultaten van de bouwactiviteiten zullen we bij de afronding op de website publiceren.

Wat gebeurde er op 12 mei 2015

Boer Ran Bahadur uit Namjakot

‘Ik was op het veld. Plotseling hoorde ik een vreemd geluid en werd ik duizelig. Alle bomen begonnen te bewegen en ook de grond schudde rondom mij. Door al dat schudden werd ik tegen de grond gesmakt, maar ik kon me weer omhoogtrekken en vasthouden aan de struiken. Toen dacht ik: ‘dit is een aardbeving’. Toen het stopte ben ik naar huis gegaan en zag ik dat mijn huis er niet meer stond, alles lag op grond, mijn hele huis was kapot. Mijn huis had mijn grootvader gebouwd en nu is er niets meer. Maar ook veel andere huizen in het dorp lagen in puin. Veel mensen, ook uit andere dorpen, kwamen helpen. Wij zijn nooit naar school geweest en weten ook niet hoe we hulp kunnen krijgen. We hebben geen verstand van techniek en als jullie ons een beetje helpen zullen we alles zelf doen. Op dit moment heb ik niets meer te zeggen.’

Tirtha, een boer uit Namjakot

‘Samen met anderen was ik bezig met het graven van een geul voor de waterafvoer in Satakun. Plotseling begon alles hevig te schudden. Grote rotsblokken rolden van de bergen en de hele omgeving werd gehuld in een grote stofwolk. Een heel vreemd donderend geluid was te horen en ik had mijn lichaam niet meer onder controle. Toen ik thuiskwam, zag ik dat mijn hele huis tegen de grond lag. Andere mensen uit mijn dorp hielpen om de spullen uit het puin te halen en ook hielpen andere dorpen ons met eten. We hebben een onderkomen van zeil en resten van het oude huis gemaakt. Iedereen helpt elkaar, want er zijn veel families in mijn dorp die geen huis meer hebben. Wij doen ons best zelf alles te doen en als jullie ons advies willen geven en deskundige technische hulp, zijn we dankbaar.

Zie onderstaande beelden. Klik op de foto om te vergroten.

Noodwoningen

Getroffen dorpen

Enkele beelden van de zwaar getroffen bergdorpen Namjakot en Kirtipur.