Gezondheidskampen

Gezondheidsvoorzieningen op het platteland in Nepal zijn erbarmelijk

Het land bestaat voor 80 % uit bergen ook wel de Himalaya genoemd. In de winter zijn de wegen in het hooggebergte soms maandenlang afgesloten door langdurige sneeuwval. In het middengebergte ( hoogte 1000-1500 meter) hebben de dorpen het zwaar te verduren tijdens de moessonperiode die vier maanden duurt. dan worden de bewoners regelmatig afgesloten door de landverschuivingen en regelmatig verdwijnen dorpen in de kolkende rivieren of onder de modder. Een goede infrastructuur ontbreekt.

Moeder en kind sterfte zijn hoog op het platteland in Nepal. Onder de 5 jaar is 33 % van de kinderen ondervoed en één op de 24 kinderen sterft voor het vijfde levensjaar. De kans dat een aanstaande moeder sterft aan zwangerschap gerelateerde oorzaken is 55 keer groter dan in Nederland. Veel leed speelt zich in stilte af. Bovendien is 80 % van de vrouwen op het platteland boven de veertig jaar analfabeet. En 70 % van de vrouwen in Nepal heeft geen toegang tot de gezondheidszorg die zij nodig hebben.

Al op jonge leeftijd dragen vrouwen zware lasten van 30 tot 70 kilo op hun rug, waar ze soms uren mee lopen. Ze brengen kinderen ter wereld zonder rust om te herstellen van een bevalling. Na een aantal bevallingen komt de baarmoeder naar buiten en ze weten niet wat hen overkomt.

Stichting Vrouwen voor Vrouwen in Nepal zet zich in voor verbetering van de gezondheid van vrouwen in Nepal. Er is veel stil leed, schaamte en het ontbreekt aan kennis.

Sinds 2000 organiseert de Stichting Tamsarya voorlichtingssessies in afgelegen bergdorpen, op scholen en in gezondheidsklinieken. In 2017 schonk MIVA een mobiele medische kliniek, waardoor Stichting Tamsarya 40 kampen per jaar kan organiseren. Door gebruik te maken van de MIVA pick-up truck kunnen 200 tot 300 mensen per dag medische zorg krijgen. Dat betekent dat de jeep 60 dorpen per jaar bezoekt! In maart 2023 werd er een gezondheidscentrum met kraamkliniek in Bobok geopend voor 25.000 mensen uit de omliggende bergdorpjes.

 

Stichting Tamsarya organiseert:

  1. Voorlichtingsprogramma’s in de afgelegen bergdorpen
  2. Reguliere gezondheidskampen
  3. Specialistische kampen zoals tandheelkunde en oogheelkunde
  4. Opleidingen voor leerlingen van de Kumari-school die een beroep in de gezondheidszorg kiezen

In 2016 kregen 5.369 mensen medische hulp en /of informatie
In 2017 kregen 5.347 mensen medische hulp en /of informatie
In 2018 kregen 3.243 mensen medische hulp en /of informatie
In 2019 kregen 2.865 mensen medische hulp en /of informatie
In 2020 corona geen kampen
In 2021 corona geen kampen
In 2022 kregen 3.855 mensen medische hulp en /of informatie ( totaal 48 healthcamps)
In 2023 kregen 2874 mensen medische hulp en/of informatie ( totaal 30 healthcamps)

Gemiddelde kosten per kamp € 170,-

 

Wat voor kampen:

  • Persoonlijke hygiëne en onderzoek gehoor/oren
  • Lichamelijk onderzoek voor dorpsbewoners met klachten
  • Tandheelkunde
  • Voorlichting over borst- en baarmoederhalskanker
  • Oogheelkunde inclusief staaroperaties
  • Voorlichting over overdraagbare – en niet overdraagbare ziektes en voeding
  • Mentale problemen
  • Baarmoederhals-/borstkankerprogramma

 

MIVA

Nicole van der Spank (communicatie MIVA)

Het is nog donker als we bij de auto’s aan het verzamelen zijn. Mensen, evenals voorraden voor het medische kamp, worden geladen, waaronder dokter Surya, een voormalige Kumari-schoolstudent, zes vroedvrouwen, de chauffeur, de projectleider Deepak, het MIVA-team, en natuurlijk behandeltafels, stoelen voor wachtende patiënten en vele dozen met medische benodigdheden, apparatuur en medicijnen. De mobiele kliniek is klaar voor vertrek! Op weg naar het dorp Lapak zou het uitzicht adembenemend zijn geweest, ware het niet dat het stof ons ervan weerhield om meer dan een paar meter voor ons uit te kijken. We besluiten dat de wegen naar de bergdorpen in Nepal verreweg de gevaarlijkste wegen ter wereld zijn. Na een halve dag heen en weer geslingerd te zijn op de achterbank van de 4WD, rijden we het dorp in. Mensen begroeten ons vanuit de lemen hutten die dienen als huizen voor hele gezinnen. We rijden voorzichtig om mensen, honden, kippen en geiten heen. In het dorp staat een grote groep mensen in de rij voor hun doktersbezoek. Maar we moeten eerst uitpakken en alles bergop sjouwen naar drie lege hutten, die we omtoveren tot behandelkamers voor artsen en verloskundigen, inclusief een mobiele apotheek voor de voorgeschreven medicijnen. Dokter Surya en de verloskundigen hebben een enorme werklast. 220 mensen wachten al uren op consultaties. Ze kwamen te voet uit de omliggende bergen en we begrijpen dat het team niemand ongezien wil wegsturen. Naast een korte lunchpauze zijn ze non-stop aan het werk, totdat elke patiënt is gezien. Dankzij de MIVA Pick-up truck kunnen deze Tamsarya kampen 60 dorpen per jaar bereiken. De vroedvrouwen, opgeleid in de Kumari Trust-scholen, screenen de vrouwen op baarmoederhalskanker en vinden vaak een verzakte baarmoeder, wat in sommige gevallen betekent dat de vrouw moet worden doorverwezen naar een medisch centrum voor een operatie. Het is al schemerig als we alle spullen weer inladen voor ons vertrek. Als we heel laat in de avond aanschuiven voor onze dal bhat, zijn mijn Nederlandse reisgenoten en ik verslagen. Van ’s morgens vroeg tot 10 uur ’s avonds onderweg zijn heeft zo zijn gevolgen. Onze Nepalese collega’s zijn echter nog steeds bezig met een geanimeerde discussie, terwijl wij hen alleen maar met stomme verbazing kunnen aankijken.

de weg naar de bergdorpen